OYUNCAK SEÇİMİNDE SAĞLIK VE MARKA BİLİNCİ
Satışa sunulan oyuncakların ciddi bir kısmının gerekli güvenlik ve sağlık kriterlerine uymadığını dile getiren uzmanlar anne babaların doğru oyuncakları seçmek için eskiye nazaran daha bilinçli olduklarına dikkat çekiyor.
Oyuncak seçiminde sağlık ve güven birbirini tamamlayan iki önemli başlık. İkisinde dikkat etmek gerekiyor. Oyuncak alırken yanıcı, parlayıcı, kötü kokan ve zehirleme riski taşıyan malzemelerden yapılmış oyuncaklardan uzak durun. Oyuncakların ağır metal ve zararlı kimyasallar içermemesine özen gösterin. Çocukların oyuncakları ağız ve parmakla tanıma çabaları sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuğunuzu, oyuncak parçalarının neden olduğu; yutma, nefes borusuna kaçma, parmak ve uzuv sıkışması gibi olumsuz durumlara karşı koruyun. Oyuncaklar; sert, kesici ve kırılabilen malzemelerden kaynaklanan yaralanmalara neden olabilirler. Bu durumla karşılaşmamak için oyuncakların güvenlik standartlarına uyup uymadıklarını kontrol edin.”
Pilli oyuncaklar tehlikeli olabilir
Oyuncak içindeki piller uzun süre bekleyince içindeki kimyasallar akma yapabilir. Çocuğunuzun pillerle temasa geçmemesi ve açık elektrik kablolarına ulaşmaması için oyuncaklardaki pil ve elektrik kabloları bağlantılarının gizlenmiş olmasına dikkat edin.
Oyuncakları çocuğunuzun yaşına göre seçin.
Çocuğunuzun yaş grubuna uygun olan oyuncakları seçin. Yaş gurubuna göre seçilen oyuncakların çocuğunuzun fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişimini destekleyeceğini unutmayın. Ölme ve öldürme kavramlarını normalleştiren, oyuncak silah başta olmak üzere çocuklar üzerinde kötü etki bırakabilecek ve şiddet unsuru taşıyan tüm oyuncaklardan uzak durun.
Hafızayı güçlendiren oyun ve oyuncaklar ile çocuğunuzun zihinsel gelişimini destekleyin.
Çocuğunuzun seçici dikkat, odaklanma ve konsantrasyon, parça bütün ve şekil zemin ilişkisi becerilerini geliştiren eğitici oyuncaklar ile onun gelişimine katkı sağlayın.
Satın aldığınızın oyuncakların çocuğunuzun matematiksel, bağlantısal düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmesine özen gösterin. Doğru oyuncaklar ile oynayan çocuklarının zihinsel becerilerinin daha hızlı geliştirdiğini unutmayın.
Hafızayı geliştiren oyun ve oyuncaklar ile çocuğunuzun bilgiyi kopya etme, transfer etme ve uzun-kısa süreli hafıza becerisini geliştirin.
Grup halinde oynanan oyunlar ile çoğunuzun, yenme-yenilme kavramlarının yanı sıra birlikte hareket etme, paylaşma ve sosyal iletişim yeteneğini de geliştirin.
Müzikli oyuncakları ile onu hem eğlendirin hem de öğrenme becerisini geliştirin.
Oyuncaklarda müziğin eğiticiliğinden yararlanın. Müzikli oyuncaklar yardımıyla çocuğun uzun el becerisi geliştirin ve hayal gücünün sınırlarını keşfetmesine yardımcı olun. Eğitici oyuncaklar çocukların ruhsal, zihinsel, bedensel, gelişimine katkı sunmaktır. Bu bilinçle oyuncak seçin, AB oyuncak güvenliği ve çocuk sağlığı kriterlerine uygun olmayan oyun ve oyuncakları çocuklarınızdan uzak tutun.
KAYNAK: milliyet.com.tr